Lagerhägg

Har du valt en Lagerhägg? (Prunus Laurocerasus) Körsbärslagrängen eller Laurel som den kallas i folkmun. Detta är en mycket populär typ av häckväxt eftersom de är lättskötta, kravlösa och har ett lyxigt utseende.

Beroende på sort blir de höga och du kan skapa fantastiska skiljeväggar med en lagerhäck. Eftersom Cherry Laurel har täta löv kan den även skydda dig mot vind, sol, buller och luftföroreningar.

Men du kan också skapa ganska låga häckar med en långsamväxande sort. Cherry Laurel är en vintergrön, tålig och robust art. Laurel ser väldigt fin ut som häck, men du kan också använda den som en individuell växt.

Lyckligtvis är Lagerhäggen inte särskilt krävande när det kommer till deras läge. Om du vill plantera en lagerhäck är en väldränerad och torr sandjord idealisk. I bästa fall ska den också vara rik på humus och näringsämnen.

Körsbärslagrbär växer inte på extremt sura jordar och vattenförsämring bör undvikas. Därför rekommenderas det att lossa kompakt jord innan plantering. Cherry Laurel föredrar solen eller halvskugga. Eftersom de kan få problem på vintern på grund av för stark sol eller starka ostliga vindar är det bäst att placera dem på en vindtålig plats.

Ska du köpa Laurel häckplantorna i kruka? Sedan kan du plantera dem året runt. Det är dock bättre att undvika dagar då det är iskallt eller extremt soligt. Den bästa tiden att plantera rotprodukter eller lagerväxter med rotklump är på hösten, helst i september eller oktober. Då växer inte plantan och den koncentrerar sig på att rota. Alternativt kan Laurel också planteras på våren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Hälsosamt markliv: vad uppmärksammar du och hur tacklar du detta?

De flesta av oss vet att växter bara växer i bra jord, inte dålig jord. Men vi låter det ofta vara där. Daggmaskar, tusenfotingar, nyckelpigslarver och många andra djur försöker hålla vår jord frisk. Det mesta av detta liv finns främst i de översta 10 cm, men bottenliv kan också hittas djupare. Regler för trädgårdsskötsel […]

Read More
Trädgård

Plantering för ett hälsosammare klimat

  Grönt kan användas på många sätt i städer, men också i varje trädgård. Varje bit grönska bidrar till vårt mål om “ett vackert klimat”. Vi vet att det finns olika typer av plantering, varav den ena bidrar mer till det naturliga livet (biologisk mångfald) än den andra. I den här bloggen lyfter vi fram […]

Read More
Trädgård

Bokhäck: skapa estetik och privatliv i din trädgård

Bokhäck (Fagus sylvatica), har länge varit en favorit bland landskapsarkitekter och trädgårdsentusiaster. Denna robusta och attraktiva häckväxt erbjuder inte bara en naturlig gräns för din trädgård, utan tillför också skönhet och struktur till landskapet. Bokhäckens Utseende och Funktion En av de mest framträdande aspekterna av Bokhäck är dess förmåga att skapa en känsla av ordning […]

Read More