Perenner för beskärning

På sommaren, när rabatterna är som bäst och blommar frodigt, är det trevligt att sätta några blommor i vasen även inne i huset. Tyvärr är det inte alla blommor som håller sig fräscha länge i vasen. Nedan beskrivs några växter som gör sig bra i rabatten och som även lämpar sig för sticklingar.

Echinops ritro (kulatistel).
Är en stark perenn som blommar i juli och augusti med blågrå bollformade blommor. Växten blir cirka 1,50 meter hög och har gråfiltade blad och stjälkar som är lätt taggiga. Om plantan klipps tillbaka efter blomningen kommer den att blomma en andra gång.

Alchemilla mollis (kvinnohatt)
Är en kompakt växt med dekorativa, fläktformade, håriga blad. Den blir cirka 40 centimeter hög och blommar i maj och juni med gröngula små blomställningar. Om plantan klipps tillbaka efter blomningen kommer den att blomma en andra gång.

Echinacea (röd solskugga)
Är en lätt hårig perenn med en bladrosett. Blomstersticken blir cirka en meter höga och blommar med mörkrosa eller vita, tusensköna blommor från juli till september. Växten används i stor utsträckning inom naturmedicinen.

Chelone (sköldpaddsblomma)
Är en flerårig växt med mörkgröna lansettformade blad. Växten blir cirka en meter hög och blommar i augusti och september med mörkrosa eller vita blommor. Under gynnsamma förhållanden kan växten expandera kraftigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Hälsosamt markliv: vad uppmärksammar du och hur tacklar du detta?

De flesta av oss vet att växter bara växer i bra jord, inte dålig jord. Men vi låter det ofta vara där. Daggmaskar, tusenfotingar, nyckelpigslarver och många andra djur försöker hålla vår jord frisk. Det mesta av detta liv finns främst i de översta 10 cm, men bottenliv kan också hittas djupare. Regler för trädgårdsskötsel […]

Read More
Trädgård

Plantering för ett hälsosammare klimat

  Grönt kan användas på många sätt i städer, men också i varje trädgård. Varje bit grönska bidrar till vårt mål om “ett vackert klimat”. Vi vet att det finns olika typer av plantering, varav den ena bidrar mer till det naturliga livet (biologisk mångfald) än den andra. I den här bloggen lyfter vi fram […]

Read More
Trädgård

Bokhäck: skapa estetik och privatliv i din trädgård

Bokhäck (Fagus sylvatica), har länge varit en favorit bland landskapsarkitekter och trädgårdsentusiaster. Denna robusta och attraktiva häckväxt erbjuder inte bara en naturlig gräns för din trädgård, utan tillför också skönhet och struktur till landskapet. Bokhäckens Utseende och Funktion En av de mest framträdande aspekterna av Bokhäck är dess förmåga att skapa en känsla av ordning […]

Read More