Hjälp! Jag har löss och myror på min trädgård!

 

Vi stöter på ordet överallt, men vi tror inte att man också måste söka någon form av samarbete för växterna i trädgården för att förebygga sjukdomar och skadedjur. Speciellt efter det omväxlande vädret den senaste tiden.

Trädgården blir vackrare och vi gillar att behålla det så
Som vi skrev tidigare förändras trädgården just nu snabbt. Allt växer och blommar för fullt och ser vackert ut, men vi ser också att en hel del bladlöss, larver och andra insekter rör sig mot våra trädgårdar i väldigt hög hastighet. Är allt så illa? Nej, om det håller sig inom gränserna går det bra att hantera och vi gör andra djur en god tjänst. Men vi får inte låta det bli en pest, det är inte bra (vi känner alla buxbomslarven, den verkade först som en mindre fiende). För närvarande är det främst myrorna och många bladlössarter som inte gör någon nytta för våra växter. Det är svårt att bekämpa allt detta enbart på ett biologiskt sätt. I själva verket, precis som i våra liv, samverkar naturlig och konventionell medicin för bästa resultat.

Slåss mot myror i trädgården
myror
Vi känner alla till det, myrbon… vi ser högar med sand dyka upp överallt på terrassen, i gräsmattan, men även längs träd och under krukor är det för närvarande upptaget av myror. Vad gör vi åt det?

Undvik söta produkter
Kokande vatten (har en fördröjning, myror är smarta, de hittar snabbt ett annat sätt)
Ge starkare dofter, det gillar inte myror (om du blandar olika dofter blir effekten större. Till exempel kombinationen av salvia, mynta och rosmarin…). De olika dofterna förvirrar myrorna.
Strö myrdöda (med måtta). Mirazyl med honung som lockmedel är mycket ekonomisk i användning och säkerställer optimal drift och minimal miljöpåverkan. Fråga om det så att du inte fortsätter sprida med minimalt resultat.
Slåss mot löss på rosor i trädgården

Just nu finns det gott om löss. Man kan ofta se det i växterna. Till en början släpar tillväxten lite, blommor kommer inte ut snyggt och bladen krullar sig ofta helt. Då är det verkligen dags att agera.

Ta hand om friska starka växter
Plantera mer doftande växter som lössen hatar som lavendel, salvia, dill…
Gör inte växterna sårbara av för mycket vatten och för mycket gödsel (mjuka blad ger större chans till alla sorters bladlöss)
Vid allvarliga angrepp, använd ett bekämpningsmedel som har en långvarig, bred effekt, så att du har minimal påverkan på miljön trots användning.
Visste du att myror och löss samverkar? Ser man myror finns det alltid löss att hitta. Myror skyddar lössen i utbyte mot honungsdaggen de lämnar efter sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Hälsosamt markliv: vad uppmärksammar du och hur tacklar du detta?

De flesta av oss vet att växter bara växer i bra jord, inte dålig jord. Men vi låter det ofta vara där. Daggmaskar, tusenfotingar, nyckelpigslarver och många andra djur försöker hålla vår jord frisk. Det mesta av detta liv finns främst i de översta 10 cm, men bottenliv kan också hittas djupare. Regler för trädgårdsskötsel […]

Read More
Trädgård

Plantering för ett hälsosammare klimat

  Grönt kan användas på många sätt i städer, men också i varje trädgård. Varje bit grönska bidrar till vårt mål om “ett vackert klimat”. Vi vet att det finns olika typer av plantering, varav den ena bidrar mer till det naturliga livet (biologisk mångfald) än den andra. I den här bloggen lyfter vi fram […]

Read More
Trädgård

Bokhäck: skapa estetik och privatliv i din trädgård

Bokhäck (Fagus sylvatica), har länge varit en favorit bland landskapsarkitekter och trädgårdsentusiaster. Denna robusta och attraktiva häckväxt erbjuder inte bara en naturlig gräns för din trädgård, utan tillför också skönhet och struktur till landskapet. Bokhäckens Utseende och Funktion En av de mest framträdande aspekterna av Bokhäck är dess förmåga att skapa en känsla av ordning […]

Read More