Plantering för ett hälsosammare klimat

 

Grönt kan användas på många sätt i städer, men också i varje trädgård. Varje bit grönska bidrar till vårt mål om “ett vackert klimat”. Vi vet att det finns olika typer av plantering, varav den ena bidrar mer till det naturliga livet (biologisk mångfald) än den andra. I den här bloggen lyfter vi fram några planteringsformer som ger ett extra bidrag till naturen.

Gynnsamma planteringsformer
Trädgårdar finns i alla former och storlekar. De har en positiv inverkan på den sönderfallande naturen. Eftersom det finns många trädgårdar och de ofta bildar ett sammanhängande band har de stor betydelse för naturen. Tillsammans ger de ett varierat utbud av träd och växter. Mångfalden är oftast stor på grund av de olika växtarterna inom en stadsdel eller stad.

Damm- och bankplantering: vi ser detta mer och mer i framtidens trädgårdar. En damm, stor som liten, lockar många djurarter. Vatten är trots allt ett viktigt livsvillkor för insekter och andra djur. Men även fåglar och andra däggdjur besöker gärna en damm eller ett litet vattenhål för att dricka eller bada.

Damm med växter

Tak- och fasadgrönska: vi tänker här på klätterväxter som inte bara kan växa mot vår fasad, staket eller pergola, utan takgrönt är också speciellt. Alla växter som ger utrymme åt biologiskt liv. Särskilt klätterväxter är populära igen och pryder våra trädgårdar utan dess like. De har många fördelaktiga egenskaper. Det är inte bara blommorna eller deras utseende som är värt det, utan vad sägs om maten, skyddet och häckningsplatserna för de många djurarterna hos dessa upprättstående odlare. Ingen trädgård men en balkong? Placera klätterväxter i krukor och behållare. De ger din trädgård ett innovativt och speciellt utseende, men ger också kyla. Speciellt om man bor i stan, där man måste skapa sin egen gröna livsmiljö eftersom det är lite grönt i området.

Grönt tak med plätering

Häckar: på grund av sin täthet och sitt eget mikroklimat, särskilt för de mindre fåglarna (som häcksparvar och gärdsmyg), är dessa attraktiva som bon och skydd. Vill du ha olika fågelarter i din trädgård? Överväg sedan en blandad häck. Dessa har ofta en fördel hos många djur. Det är därför värt att placera en växtart mellan häcken som bär bär eller blommor (många typer kan berika din häck och göra den mer spännande, fråga bara vilka alternativen finns så kommer du på överraskande skapelser).

Bokhäck grön

Planteringskärl: Dessa innehåller ofta en attraktiv kombination av olika växtarter. De kan stå på platser där det finns lite utrymme för grönska. De är faktiskt miniträdgårdar, vilket gör dem till kompakta gömställen och rastplatser för en mängd olika djurarter. Eftersom vårt klimat förändras är mycket möjligt. Även flera mindre träd och vintergröna buskar kan överleva i en plantering.

Prärieplanteringar och blandade gränser: På grund av det stora utbudet av växtarter är dessa trädgårdar och/eller gränser en sann nektarkälla för insekter och en utmärkt matplats för fåglar. Mångfalden av denna typ av plantering är enorm. Fjärilar, små däggdjur… alla känner sig hemma här (prärieträdgårdarna är vilande under vintermånaderna, innan de blommar igen på våren).

Trädträdgårdar och trädspegelplantering: det är naturligtvis mycket gynnsamma planteringsformer för mångfalden i din trädgård. Förutom att ge extra variation i växtarter ger de bra tillflyktsort och skydd åt olika djurarter. Träd ger också nödvändig kylning, ger friskare luft och ger karaktär till hela din trädgård.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Hälsosamt markliv: vad uppmärksammar du och hur tacklar du detta?

De flesta av oss vet att växter bara växer i bra jord, inte dålig jord. Men vi låter det ofta vara där. Daggmaskar, tusenfotingar, nyckelpigslarver och många andra djur försöker hålla vår jord frisk. Det mesta av detta liv finns främst i de översta 10 cm, men bottenliv kan också hittas djupare. Regler för trädgårdsskötsel […]

Read More
Trädgård

Bokhäck: skapa estetik och privatliv i din trädgård

Bokhäck (Fagus sylvatica), har länge varit en favorit bland landskapsarkitekter och trädgårdsentusiaster. Denna robusta och attraktiva häckväxt erbjuder inte bara en naturlig gräns för din trädgård, utan tillför också skönhet och struktur till landskapet. Bokhäckens Utseende och Funktion En av de mest framträdande aspekterna av Bokhäck är dess förmåga att skapa en känsla av ordning […]

Read More
Trädgård

Trädgårdens Hemligheter – En Värld av Blommor och Drömmar

I naturens famn, där solens strålar smeker jorden och doften av blommor förför våra sinnen, gömmer sig trädgårdens hemligheter. Det är en förtrollande värld av färg och skönhet, där blommor och drömmar får blomstra fritt. En trädgård är inte bara en plats för växter att växa och frodas. Det är en magisk scen där naturens […]

Read More